Sık Sorulan Sorular






Kayıt olmak istiyorum
CMA Hazırlık Programı
online kayıt.
Online Kayıt
Bilgi almak istiyorum
Detaylı bilgi için
sizi arayalım.
Beni Arayın
CMA Sertifikası Sık Sorulan Sorular

CMA Sertifikası Hakkında Sık Sorulan Sorular



CMA Sertifikası nedir? CMA Sertifikası neden önemlidir?
CMA Sertifikası (Certified Management Accountant), Institute of Management Accountants (IMA) tarafından verilen, yönetim muhasebesi ve finans alanında uluslararası tanınırlığı olan profesyonel yetkinlik sertifikasıdır. 

CMA Sertifikası, kurumsal finans yönetimi ve yönetim muhasebesi alanlarında bilgi yeterliliğini ölçmeye ve belgelemeye yönelik uluslararası nitelikte bir sertifikadır. Sınav konuları arasında bütçe yönetimi, finansal raporlama, finansal planlama, stratejik planlama, maliyet ve performans yönetimi, iç denetim, bilgi teknolojileri, iş analitiği, kurumsal risk yönetimi, finansal analiz, kurumsal finansman, yatırım kararları, karar verme teknikleri ve profesyonel etik yer almaktadır.

CMA Sertifika Programı, mali işler ve finansal yönetim alanında çalışan profesyoneller için uluslararası standartlarda oluşturulmuş,  yukarıda belirtilen konulardan da anlaşılacağı üzere geniş bir yetkinlik setine sahip, içeriği günün koşullarına göre yenilenen ve adayların profesyonel gelişiminin objektif bir şekilde ölçümlendiği bir programıdır. Bu nedenle CMA Sertifikası, mali işler ve finansal yönetim profesyonellerinin yetkinliklerini global bir çerçevede geliştirmelerine olanak tanımaktadır.

Kimler CMA Sertifikası alabilir ve hangi adımları izlemek gerekir?
4 senelik üniversite mezunu, mali işler, finansal yönetim veya muhasebe/denetim alanında kesintisiz 2 sene iş deneyimine sahip olan ve sertifika sınavlarını başarıyla tamamlayanlar CMA Sertifikası alabilirler.

CMA Sertifikası almak için izlenmesi gereken adımlar; IMA ve ICMA üyeliği, sınavlara başvuru ve hazırlık dönemi, bulunduğunuz şehirdeki Prometric Test Merkezinde (İstanbul, Ankara, İzmir) veya ProProctor uygulaması ile uzaktan sınavların alınması, 2 bölümün sınavlarının başarıyla tamamlanması olarak özetlenebilir. CMA sertifikasını almak için izlenmesi gereken adımları incelemek veya sınavlara başvurmak için bu bağlantıya tıklayınız.

Bunun yanı sıra, CMA Sertifikası sınavları, sınavlara hazırlık materyali ve CMA Sertifikası Hazırlık Programı materyalleri İngilizcedir. Bu nedenle, sertifikasyon için en az orta ileri (upper – intermediate) düzeyde İngilizce bilmek ve sınavların kapsadığı konularda İngilizce terminolojiye hakim olmak gerekmektedir. Örnek CMA Sertifikası sınav sorularına bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İstanbul dışında yerleşik olup CMA Sertifikası almak isteyen adaylar, Gleim CMA Hazırlık Setleri ile sertifika sınavlarına hazırlanabilirler. Gleim CMA Hazırlık Setleri, gereksinimlerinize göre, kitap setleri, çoktan seçmeli (multiple choice) ve problem çözümü (essay) soru bankası ve uzaktan eğitim uygulamalarını içeren hazırlık setleri sunmaktadır. Gleim CMA Hazırlık Setleri ile ilgili ayrıntılı bilgi almak veya sipariş vermek için bu bağlantıya tıklayınız.

CMA Sertifikası almak için toplam kaç sınava girmek gerekiyor?
CMA Sertifikası için 2 sınava girmek gerekmektedir.

Sınavlar belli bir sıra ile mi alınmalı?
CMA Sertifikası için 2 sınav her hangi bir sırada alınabiliyor.

Sınavlar ne zaman ve nerede alınabiliyor?
CMA Sertifikası sınavlarına girmek için yılda 3 test dönemi vardır. Sınavlar bu test dönemleri içinde istenen sırada Prometric Test Merkezinde veya bulunduğunuz ülke ve şehirde uygulanıyorsa Prometric ProProctor uygulamasıyla uzaktan bağlantı ile online olarak alınabilmektedir. ProProctor uygulamasının sınava gireceğiniz ülke ve şehirde uygulanıp uygulanmadığını IMA ve Prometric sitelerinden kontrol etmeniz önemlidir.

Her yıl 1. test dönemi Ocak-Şubat, 2. test dönemi Mayıs-Haziran, 3. test dönemi ise Eylül-Ekim dönemidir. Sınavlar bu aylarda her iş günü ve Cumartesi günleri yürütülmektedir.

Sınav ücreti girdiğiniz her bir sınav için  460 USD'dir. Sınav ücreti yalnızca girdiğiniz sınav için geçerlidir ve sınavı geçememeniz durumunda alacağınız her yeni sınav için sınav ücretini yatırmanız gerekmektedir.

CMA Sertifikası sınavlarına girmek için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekmektedir:
  • CMA Sertifikası sınavlarını ve sertifika sürecini yürüten kuruluş IMA 'ya (Institute of Management Accountants)  www.imanet.org/membership adresi üzerinden üye olmak (275 USD),
  • 3 sene geçerliliği olan CMA Sertifikası giriş ücretini (280 USD) ve girmek istediğiniz sınav dönemini seçerek sınav ücretini ödemek (her bir sınav için 460 USD),
  • Sınav ücreti ödendikten sonra IMA tarafından adaya e-posta ile gönderilecek 11 haneli sınav erişim numarası ile www.prometric.com/ICMA adresinden tercih edilen test merkezinde (Türkiye'de Ankara, İstanbul, İzmir) veya ProProctor ile online sınav için  sınav rezervasyonu yapmak,
  • Rezerve edilen gün sınav saatinden en az 30 dakika önce sınav merkezinde resmi olarak kabul edilen fotoğraflı bir kimlik ile hazır bulunmak,
  • Eğer sınavı uzaktan bağlantı ile online olarak alıyorsanız, yönergelerde belirtilmiş tüm gerekli hazırlıkları yaparak ProProctor uygulaması ile sınavınızı başlatmak.

IMA üyeliği, CMA sertifika programı giriş ücreti ve sınav ücretinin yatırılması ve sınav rezervasyon işlemlerinin tümü online olarak gerçekleştirilebilmektedir. Sınav ve üyelik ücretleri ile ilgili güncel ve ayrıntılı bilgiye bu bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Sınav merkezinde veya ProProctor uygulaması ile uzaktan bilgisayar destekli ortamda online olarak gerçekleştirilen sınavlarda en fazla 6 fonksiyonlu (4 işlem, yüzde ve karekök alma) hesap makinesi kullanımına izin verilmektedir. Adayların sınav öncesinde sınav yönergelerini dikkatli bir şekilde okuması gerekmektedir.


Sınav süreleri nedir ve sınav formatı nasıl? Örnek sınav sorularını nasıl görebilirim?
CMA 1. Bölüm - 4 Saat, 100 Soru Çoktan Seçmeli (3 saat) ve 2 Problem Çözümü (1 Saat) 
CMA 2. Bölüm - 4 Saat, 100 Soru Çoktan Seçmeli (3 saat) ve 2 Problem Çözümü (1 Saat) 

Sınavlar Prometric Test Merkezinde veya belirli ülkelerde ve şehirlerde ProProctor uygulaması ile uzaktan bilgisayar destekli ortamda online olarak gerçekleştirilmektedir. ProProctor ile ilgili olarak, sınav salonunda geçerli tüm teknik ve fiziki kurallardan adaylar sorumlu olduğunuz için, ProProctor ile sınav alma konusunda dikkatli ve hazırlıklı olmak gerermektedir. İnternet bağlantınızın sürekliliği, bulunduğunuz odada kimsenin olmaması ve kapısının açılmaması, sınav sırasında yiyecek içecek tüketilmemesi, ProProctor online sınav uygulamasının bilgisayarınıza yüklenmesi, çalıştırılması ve sınavın açılması, tamamlanması adayların sorumluluğundadır. Ayrıca, kesinti, bağlantı yavaşlığı ve sınava giren adayın kişisel bilgisayarında arıza/çökme vb. sorunlardan da sınava giren adayın sorumlu olduğunu unutulmamalıdır. ProProctor sınav uygulamasında güvenlik ve suistimali önlemek amacıyla kurallar çok katı olduğu için, bu tür problemlerde sınava giren adayların merkezi olarak tespit edilmiş belirgin bir hata, adaydan kaynaklanmayan teknik arıza dışında, bir hak iddia etmesi veya sınav tekrarının mümkün olmadığı belirtilmektedir. ProProctor ile uzaktan erişim ile sınav alacakların hem IMA, hem Prometric internet sitelerinde yer alan sık sorulan sorular sayfalarını mutlaka çok iyi okuması gereklidir.

Sınav ortamını deneyimlemek ve örnek soru tiplerini incelemek için CMA sınav simülasyonuna bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
CMA Sertifikası sınavlarına başladıktan sonra bitirmek için bir süre var mı?
CMA Sertifikası sınavlarına başvuru yapıldıktan sonra (CMA Programı girişi ücretini yatırdıktan sonra), 3 yıl içinde sınavları tamamlamak gerekmektedir. Bu 3 yıl içinde bir sınavı geçseniz dahi, diğer sınavı geçmemeniz durumunda, geçmiş olduğunuz sınav geçerliliğini yitirmektedir. 

Sınav sonuçlarını ne zaman öğrenebilirim?
Sınav sonuçları sınava girdiğiniz ayın son günüden yaklaşık 6 hafta sonra adaya IMA tarafından bildirilir. 500 puan üzerinden değerlerlendirilen sınavda geçme notu 360 puandır.

Sınav puanlama sistemi nasıl?
Her iki sınav da, 3 saatlik çoktan seçmeli ve 1 saatlik yazılı problem bölümü olmak üzere 2 bölümden oluşmaktadır. Çoktan seçmeli bölümün puanlamada ağırlığı %75, yazılı bölümün ise %25'dir. 100 adet çoktan seçmeli ve 3 saat süren bölümünden sınav toplam puanının en az %50'sini alan adaylar (bu da çoktan seçmeli bölümden yaklaşık olarak 100 üzerinden 67 puanlık bir performansa denk gelmektedir), 1 saatlik yazılı sınavı almaya hak kazanacaklar ve bu bölümde de her biri 30 dakikalık 2 problem çözerek sınavı tamamlayacaklardır. Sınav puanı ise 500 üzerinden hesaplanarak sınava girilen ayın son günüden yaklaşık 6 hafta sonra adaya bildirilir.

Çoktan seçmeli bölümde yanlış cevap doğru cevabı götürür mü?
Hayır. Çoktan seçmeli bölümde tüm soruları işaretlemeniz önerilmektedir.

Türkiye’de kaç CMA var? CMA Sertifikası Hazırlık Programına katılanların başarı oranı nedir?
IMA istatistiklerine göre bu sayı Ekim 2023 itibarı ile yaklaşık 700 kişidir. Dünyada CMA sınavlarını geçme oranı 2023 itibarı ile %50 iken, Türkiye'de bu oran %55, CMA Sertifika Hazırlık Programına katılan ve sınavlara giren CMA adaylarının başarı oranı ise %75'in üzerindedir. 

CMA Sertifikası Hazırlık Programı ne zaman başlıyor? Programa kimler katılıyor?
2024 döneminde online canlı eğitim olarak yürütülecek olan CMA Sertifikası Hazırlık Programı 28 Eylül 2024 tarihlerinde planlanmıştır. 2005 yılında başlayan programlarımıza 600 üzerinde şirket katılmıştır. Programlarımıza aday gönderen kurumsal müşterilerimizin listesine referans sayfasından ulaşabilirsiniz.

CMA Sertifikası Hazırlık Programı nerede ve ne zaman verilecek? 
CMA Sertifikası Hazırlık Programı canlı çevrimiçi (online) program olarak, haftada bir gün Cumartesi günleri 09.00-15.30 saatleri arasında 12 hafta (12 gün) olarak yürütülmektedir. Program, IMA tarafından belirlenen CMA Sertifika sınav konularının tamamını kapsamaktadır. 

CMA Sertifikası Hazırlık Programına katılmak için ne yapılması gerekiyor?
CMA Sertifikası Hazırlık Programına kayıt olmak için öncelikle iletişim formunu doldurmanızı rica ederiz.

CMA Sertifikası Hazırlık Programının eğitmenleri kimler olacak?
CMA Sertifikası Hazırlık programını yürüten eğitmenlerin özgeçmişlerine bu bağlantıdan erişebilirsiniz.

Share by: